ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΝΤΙΔΕΝΟΣ

Γεννήθηκε στην πόλη της Ρόδου το έτος 1968. Απεφοίτησε με βαθμό «ΑΡΙΣΤΑ» από το 2ο Λύκειο Ρόδου το έτος 1986. Την ίδια χρονιά και κατόπιν των Γενικών Εξετάσεων εισήχθη στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).

     Κατά τη διάρκεια της φοίτησης του συμμετείχε στις ερευνητικές-επιστημονικές ομάδες της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στον τομέα του Ποινικού Δικαίου, υπό την εποπτεία του ομότιμου πλέον σήμερα, καθηγητού Ι. Μανωλεδάκη. Από το πανεπιστήμιο απεφοίτησε επιτυχώς το έτος 1990 με βαθμό «ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ».

   Την 22 Σεπτεμβρίου του έτους 1992, κατόπιν εξετάσεων, στις οποίες συμμετείχε επιτυχώς με βαθμό «ΑΡΙΣΤΑ», ενεγράφη στα Μητρώα του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου (Α.Μ. 247) όπου και είναι εγγεγραμμένος μέχρι σήμερα, ασκώντας ανελλιπώς έκτοτε, μαχόμενη δικηγορία, διατηρώντας αυτοτελώς δικηγορικό γραφείο στην οδό Εθν. Μακαρίου αριθμ. 28. Στον αυτό χώρο συστεγάζεται και η σύζυγός του Μαρία Καρποδίνη-Καντιδενού, συμβολαιογράφος Ρόδου.

     Συμμετείχε ως τακτικό μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής του Διαγωνισμού υποψηφίων Δικηγόρων Α΄ Εξεταστικής περιόδου 2004 που διεξήχθησαν στην έδρα του Εφετείου Δωδεκανήσου.
  
     Έχει λάβει μέρος:

     α) στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Δίκαιο & Θαλάσσιο Περιβάλλον» που έγινε στη Ρόδο τον Σεπτέμβριο του 1993,

     β) στη Διημερίδα με θέμα «Επίκαιρα ζητήματα Ευρωπαϊκού Ναυτικού Δικαίου» που έγινε στη Ρόδο το Σεπτέμβριο του 1994,

     γ) στο Σεμινάριο κατάρτισης σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου διαρκείας 250 ωρών που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου με επίσκεψη στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Δ.Ε.Κ - Λουξ/ργο), στο Ευρωκοινοβούλιο (Στρασβούργο), και στην έδρα της Ε.Ε. (Βρυξέλλες), τον Οκτώβριο του 1993.

     δ) σε Σεμινάρια του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών σχετικά με το Ποινικό Δίκαιο και την Ποινική Δικονομία, το έτος 2003-2004.

     Από το 1996 είναι μέλος της Επιτροπής Νέων Δικηγόρων και της Επιτροπής Βιβλιοθήκης του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου και από το 1999 μέχρι σήμερα είναι μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Κοινωνικών Θεμάτων.
 
     Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, προταθείς υπό τριών ποινικολογούντων συναδέλφων Αθηνών.

     Υπήρξε Εισηγητής των πρότυπων σεμιναρίων του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου (Απρίλιος 2007) με θέμα «Η πολιτική αγωγή στην Ποινική Δίκη».

     Συνάμα, είναι, επί σειρά ετών, μόνιμος συνεργάτης για την πόλη της Ρόδου, πολλών Δικηγορικών Γραφείων της Αθήνας αλλά και ξένων Πρεσβειών.

     Είναι Γραμματέας της Επιτροπής Μητρώου του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου.

    Δυνάμει του με αριθμ πρωτ. 462/17-5-2005 εγγράφου του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου ορίστηκε εκπρόσωπος του στο Συμβούλιο Πρόληψης Εγκληματικότητας του Δήμου Ροδίων σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2713/1999 και 3002/1/14-στ/24-12-2003 απόφασης του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως.

     Υπήρξε Εισηγητής στο Σεμινάριο που διοργανώθηκε από τη Επιτροπή νέων Δικηγόρων του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου στις 7.11.2008 με θέμα «Δικαστηριακή πρακτική του ποινικού Δικαίου» και «Θέματα Ποινικής Δικονομίας στην Πράξη».

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στον νομικό τύπο:

Α) «Οι τροποποιήσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας από τον ν. 3160/30-6-2003.Αρθρο 31ΚΠΔ. Προκαταρκτική Εξέταση-Δικαιώματα «Υπόπτου». Αποδεικτική ισχύς μαρτυρικών καταθέσεων (ενόρκων ή μη) προ και μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης. Νομολογιακές εφαρμογές και επισκόπηση προβλημάτων από την εφαρμογή του. Οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις (και πλάι) αλλαγές του άρθρου31 ΚΠΔ με το νέο σ/ν», (δημοσιευμένο στη Δωδεκανησιακή Νομολογία, Τεύχος 2, Τόμος 9 – 2005),

Β)«Η «αμέλεια» ως ποινική συμπεριφορά: Μη ύπαρξη δόλου ή ένα αυτόνομο ποινικό μέγεθος; Η «αιτιώδης διαδρομή» της δικαστικής της διάγνωσης στα πλαίσια της ποινικής δίκης. Διακρίσεις της «αμέλειας». Νομολογιακές επισημάνσεις.» (δημοσιευμένο στη Δωδεκανησιακή Νομολογία, Τεύχος 1 - Τόμος 10 - 2006, και στο περιοδικό «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ» Τεύχος 56/2006 σελ. 75),
Γ) «Το έγκλημα της κατάχρησης εξουσίας σύμφωνα με το άρθρο 239 περ. β’ του ΠΚ. Εννοιολογικές προσεγγίσεις και νομολογιακές επισημάνσεις. Πότε ο χαρακτηρισμός μιάς πράξεως με την κακουργηματική μορφή του ως άνω εγκλήματος αγγίζει τα όρια της «κατάχρησης εξουσίας»,Δωδεκανησιακή Νομολογία 2007 .

     Γνωρίζει Άριστα την Αγγλική Γλώσσα, εκπαιδευθείς για 8 χρόνια και ικανοποιητικά την Γερμανική Γλώσσα (επίπεδο GRUNDSTUFE).

 

 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : 25ης Μαρτίου 15, Μανδράκι, Ρόδος

 

ΤΗΛ : 22410 78309

FAX : 22410 78309 
e-mail : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.